Förändringar i omvärlden påverkar hur vi bor, lever och verkar i vardagen – på gott och ont: växande ojämlikheter mellan olika delar av Sverige, klimatförändringar och säkerhetshot. Samtidigt pågår en omställning i samhället som skapar nya möjligheter.
HÅLLBARA LIVSMILJÖER – regionerna kliver fram
I lärprojektet Hållbara livsmiljöer – regionerna kliver fram fördjupade vi kunskaperna om vad en god livsmiljö innebär – för olika grupper, på olika ställen i landet. Vi diskuterade målkonflikter inom exempelvis stad/land, mänskliga rättigheter, tillväxt och hållbarhet. Vi utgick från Agenda 2030 och lärde oss mer om well-being economy och AI som ett verktyg i utvecklingsarbetet.
Sammanställning från lärprojektet
Syftet är att sammanställningen kan utgöra ett underlag för regionernas arbete med att främja hållbara livsmiljöer. Den bygger på kunskapsinspel från inspiratörer och från deltagarnas samtal med varandra i olika konstellationer och med olika frågeställningar vid både digitala och fysiska träffar. Materialet har laddats in och bearbetats via AI-tjänsten Regbot, som skapades särskilt för projektet. Sammanställningen har sedan kvalitetssäkrats och till vissa delar justerats av lärprojektets ledning.
Länk till sammanställningen (PDF)
En uppföljande workshop äger rum den 21 mars 2025 kl 10-11 för de som vill utbyta erfarenheter och höra hur övriga deltagare har tagit hand om resultaten från lärprojektet.
Frågor? Kontakta gärna kansliet.
Jonas Frykman, jonas.frykman@skr.se